Czym można wykończyć meble do kuchni?

Nawet meble kuchenne wykonane z najtrwalszego gatunku drewna na świecie wymagają jakiegoś dodatkowego pokrycia. Za sprawą zastosowania na ich powierzchni dodatkowego tworzywa (zwykle forniru) można uzyskać ich jeszcze wyższe właściwości techniczne. Tworzyw przeznaczonych do pokrywania mebli jest całkiem sporo do wyboru. Jaki typ pokrycia sprawdziłby się zatem najlepiej?

Ostatnio dosyć często stosuje się laminaty. Są łatwo dostępne i proste w użyciu, co tylko przemawia na ich korzyść. Minusem laminatów jest jednak to, że nawet przy zastosowaniu wyższej temperatury pozostają one niepodatne na formowanie, przez co nie da się ich kształtować i dopasowywać do nietypowych wymiarów mebli. Pokrywa się nimi wyłącznie gładkie powierzchnie. Dodatkowym plusem laminatu może być natomiast trwałość jego koloru. Pokryte nim meble kuchenne przez lata będą odznaczać się dokładnie takim samym wyglądem. Nie zaszkodzą im nawet promienie słoneczne, które nie doprowadzą do rozjaśnienia ich odcienia. Laminat może więc sprawdzić się w tych pomieszczeniach, do których dociera spora ilość słońca.

 

Drzwi drewniane

 

Inną propozycją, równie dobrą, jest folia PCW. Meble kuchenne pokrywa się tym tworzywem przy pomocy wyższej temperatury. Robi się to „na ciepło”. Dzięki takiej metodzie wykorzystania nie ma później takiej możliwości, aby folia odkleiła się od frontów wskutek wyższej wilgoci czy namoczenia. Tak przygotowane fronty okażą się też praktycznym i wygodnym elementem kuchni. Z łatwością będzie można je czyścić i myć nawet na mokro. Folia PCW zapewni meblom jeszcze większą odporność na zarysowania i inne uszkodzenia mechaniczne. Jest to równie dobry wybór jak laminat.

Znacznie więcej kontrowersji wzbudza lakier. Mimo iż też często pokrywa się nim meble do kuchni, to jednak mało który specjalista uzna go za najlepszy wybór z możliwych. Trwałość lakier uzależniona jest przede wszystkim od tego, ile jego warstw się zastosuje. A nieraz potrzeba ich naprawdę sporo, by porządnie wzmocnić meble kuchenne.